Kijk gratis en onbeperkt

Registreer

4 slimme klemhulpstukken

Wie klust, komt het vaak tegen: soms moet je iets anders dan gewoonlijk kunnen klemmen, of heb je gewoon een extra hand tekort. Vandaar; in deze Tooldokter maken we enkele handige hulpstukken die zeker van pas zullen komen!

Transciptie 

Wie klust, komt het vaak tegen: soms moet je iets anders dan gewoonlijk kunnen klemmen, of heb je gewoon een extra hand tekort. Vandaar; in deze Tooldokter maken we enkele handige hulpstukken die zeker van pas zullen komen!
Een meubel maken, vereist haakse hoeken. Niet altijd evident om je werkstuk dan te klemmen. Dit trapsgewijs hulpstuk zorgt dat je altijd plaats vindt om je lijmklemmen te plaatsen, en dit in een hoek van negentig graden.
Begin met een reststuk hout, zorg wel dat de beginhoek in negentig graden staat. De afmetingen van het trapsgewijze model spelen geen zo’n grote rol, maar ook hier teken je haaks af. Markeer vlug wat weg mag.

Dan mis je niet bij het zagen. En zoals steeds, ook al is het maar een klein stukje dat je moet zagen, draag steeds de gepaste bescherming. Fixeer wel je werkstuk.
Het is hier geen meubel dat we maken, maar een hulpmiddel, dus de decoupeerzaag mag gerust in pendelstand. Dat zaagt wat grover, maar wel vlugger. Er is nu toch geen propere zaagsnede vereist. Werk eerst grote stukken uit, daarna is er plaats om de zaag in te zetten om de binnenhoeken uit te werken. Zo, het werkstuk is al klaar.
Voor weinig moeite, heb je nu een klemstuk die je in de binnenhoeken van een corpus kan plaatsen, waardoor je tijdens het verlijmen en/of schroeven de constructie altijd haaks kan fixeren. Dankzij het trapsgewijs systeem, is er dan altijd plaats vrij om meerdere klemmen te plaatsen.
Een serie planken aan elkaar verlijmen, dat lukt, maar er moet bij een verlijming altijd drukkracht aanwezig zijn om het geheel te fixeren. Dat lukt wel met lijmklemmen, maar het is soms wat gedoe. Je kan het ook als volgt uitvoeren.
De bedoeling is dat je het geheel fixeert tussen twee vastgeschroevde latten, waartussen je de planken dwingt met enkele wiggen.
Eerst alles fixeren. Voorboren hoeft niet, wederom, het is hier geen precisiewerk. Zodra de latten geschroefd zijn, kan het verlijmen beginnen. Alleen, leg er best nog iets onder, wat oude kranten of papier, zodat de onderkant van het werkstuk straks niet verlijmd zit aan het klemhulpstuk. Zet de planken rechtop, en verlijm ze. Daarna hoef je ze alleen maar te plaatsen, en op te spieën met de wiggen. Een paar tikken met de bankhamer volstaan, je moet er nu niet met een moker op zitten hameren, uiteraard.
De krachten die nu op het werkstuk zitten, duwen de planken ietwat omhoog. Dat is vlug opgelost. Nog vlug even de overtollige lijm verwijderen, en dan schroef je gewoon nog enkele latten dwars op de andere latten. Zo dwing je alles opnieuw vlak. Indien gewenst, kan je nog altijd wat extra opduwen.
Zodra de lijmverbinding is uitgehard, demonteer je het geheel, en zijn de planken netjes verlijmd. Het voordeel is dat je een mooi resultaat bekomt,

en je hoeft hiervoor enkel wat resthout te gebruiken. Handig als je in serie dergelijke werkstukken moet maken, want niet iedereen heeft tal van lijmklemmen in z’n atelier ter beschikking.
En als je dan toch met lijmklemmen te werk gaat, gebeurt het soms dat die plastic beschermdoppen stuk gaan. Best onhandig omdat de lijmklem zich dan in het hout durft te bijten. Een lelijke markering blijft dan over. Deze versie met wat magneten biedt soelaas.
Eerst de diameter van de magneten uitboren. Dat komt neer op een goeie twee centimer. Neem er een houtboor bij, maar zeker niet té ruim. Het is makkelijker werken als de magneet straks wat spant in het boorgat. Kleef de boordiepte best nog even af.
Smijt nooit resthout weg. Ze komen altijd van pas voor kleine hobbyklussen, zoals nu. Verdeel het in twee gelijke stukken, en zoek van elk deel het middelpunt door de overstaande zijden met elkaar te verbinden. Het kruispunt ligt precies in het midden.
Fixeer het blokje hout stevig vast. Daarna kan je de magneetdiameters gaan uitboren. Doe dit rustig, anders zit je zo meteen door het hout, en dat is niet de bedoeling.
Sla de magneten in de uitgeboorde gaten. Best nog een plankje als slagblokje gebruiken, zodat je de magneet niet beschadigt. Pak er een gewone bankhamer bij, een zwaarder formaat van hamer zou te veel van het goede zijn. De magneet moet perfect verzonken komen te zitten.
Het plankje kan je nu in tweeën delen. Zaag uit. Naargelang het formaat van je lijmklem, en de sterkte van je magneten, kan je kleinere tot grotere versies maken. Bij het klemmen zal je nu alvast geen afdrukken nalaten op je werkstuk.
Iets kleins bewerken, maar in alle veiligheid je handen kunnen plaatsen? Dan komt dit klemhulpstuk beslist van pas.
Je kan opnieuw wat resthout uit eerdere projecten gebruiken, wat houtlijm, nagels en schroeven, een slotbout en een stevig scharnier.
Verbind de twee houten delen met het scharnier. Markeer de schroefgaten met een doorslag. Een klein tikje volstaat. Schroef het scharnier vast. Fixeer uiteraard beide zijden van het scharnier. Zijn de gaten wat te groot voor de schroef? Gebruik er dan ook een rondel bij.
Op het uiteinde van beide scharnierende delen, komt nog een blokje. Zo overbrug je wat meer afstand om je werkstuk te klemmen. Ook al gemerkt dat het verlijmen van twee gladde oppervlakten moeilijk gaat, omdat alles steeds verschuift? Handig trucje: doe er wat zout op. Dat maakt het oppervlak wat ruwer, waardoor het minder verschuift, zonder dat dit een impact heeft op de lijmverbinding.
Fixeer het geheel met wat nagels zonder kop. Hamer die deels al op voorhand in het blokje, dat werkt makkelijker want er is maar weinig plaats om te timmeren. Verwijder de overtollige lijm terwijl het nog niet is uitgehard. Herhaal aan de andere kant.
Op zich is het werkstuk al af, maar om ook zeker te zijn dat het hulpstuk met enige kracht kan klemmen, plaatsen we er nog een slotbout in die je, door middels van een vleugelmoer kan doen aanspannen. Neem een houtboor conform de diameter van je slotbout. Teken het midden af, en boor uit. Plaats wel nog een blokje. Zo schiet je straks niet uit zodra je doorheen de eerste plank hebt geboord. Dankzij het eerste boorgat, weet je ook waar je in de onderste plank kan boren.

Nu nog enkel de diameter van de kop van de slotbout uitboren, zodat die mooi verzonken zit. Eens de slotbout zit bevestigd, is het hulpstuk volledig af.
Waar je anders te dicht je handen moet plaatsen, of een lijmklem onhandig wordt omdat het zoveel plaats inneemt, heb je er nu een extra helpende steun bij. Nog meer te weten komen? Surf dan als de bliksem naar onze website, en ontdek er meer filmpjes.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Lubritechnics 

Lubritechnics maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.