Kijk gratis en onbeperkt

Registreer

Maak zelf een mobiele werktafel

Enkele schragen komen altijd van pas, maar wat dacht je van deze mobiele klustafel? Hij biedt je een stevig werkvlak om aan te klussen, en kan meteen weer opgevouwen worden om op te bergen of mee te nemen op locatie. De tooldokter toont je hoe je deze werktafel maakt.

Transciptie 

Een nieuw project van de tooldokter : je eigen werktafel maken !

 


Enkele schragen komen altijd van pas, maar wat dacht je van deze mobiele klustafel? Hij biedt je een stevig werkvlak om aan te klussen, en kan meteen weer opgevouwen worden om op te bergen of mee te nemen op locatie. De tooldokter toont je hoe je deze werktafel maakt.

 


Wat heb je nodig voor deze klus? Geschaafd timmerhout, houtlijm, stevige wielen, deuvels, schroeven en scharnieren, en multiplex panelen.

 

 

 

 


Alles begint met het maken van het kaderstuk. Om er zeker van te zijn dat het hout met een rechte kant start, komt er een haakse richtlijn om uit te zagen, afgetekend met de winkelhaak. De rugzaag doet het werk: die heeft een verstevigde rug aan het zaagblad, waardoor die minder wiebelt, en je er dus preciezer mee kan zagen. Wat niet wegneemt, als je in serie moet zagen, dat je met een decoupeerzaag vlug het hout kan afkorten. Zodra je een stuk hebt, kan je die gebruiken als mal om de volgende af te tekenen. Wie een afkortzaag heeft, kan er uiteraard ook mee aan de slag. Alle afmetingen vind je bovendien terug in het bouwplan op onze website.

 


Eens al het hout is afgekort, is het tijd voor de montage; duid met paringstekens de staanders en regels aan, zodat je ze later nog uit elkaar weet te houden. Teken de binnenhoeken af waar de planken tegen elkaar uitkomen, zo weet je waar je de schroeven kan plaatsen.

 


Het boorgat werk je uit met een houtboor van zes millimeter, dat is één millimeter groter dan de diameter van de schroeven. Het voorboren doe je enkel in het eerste deel van de houtverbinding. Op die manier gaat de schroef zich mooi diep in het hout verzinken en beide delen naar elkaar toe trekken.

 


Let wel, hout verbinden met schroeven combineer je het liefst met houtlijm: de lijm zorgt voor een sterkere verbinding.

 


Aan de binnenkant komt er nog een versteviging. Daar komen later de scharnieren te zitten. Teken de binnenwerkse maat af, en kort af. Je hebt er twee nodig, voor langs boven en langs onderen. Kort alles af, en breng het werkstuk in het kader, want straks wordt die geschroefd op zijn kopse kant. Met een reststuk teken je uit waar de kopse kant zich bevindt als richtlijn. Teken de boorgaten af. Breng opnieuw houtlijm aan, fixeer de schroef en herhaal nogmaals aan de overstaande zijde. Zodra je twee exemplaren van zo’n kader hebt afgewerkt, is het tijd om het scharnierende gedeelte aan te pakken.

 

 

 

 


Meet de binnenwerkse maten op. Ook al is er nauwkeurig gezaagd, daar kan altijd wat verschil op zitten. Zet de maten over, opnieuw met de winkelhaak, en kort af. De plank is nu op lengte, maar mag niet breder zijn dan het kader. Opnieuw uitzagen dus. Nóg een laatste aanpassing: de binnenhoeken moeten nu nog worden uitgewerkt. Teken over, en zaag uit. Zodra je een stuk hebt, gebruik je die als mal om de volgende uit te werken.

 


Breng het werkstuk in positie, en dit langs beide kanten. Het kader is in ons geval niet helemaal haaks … geen nood, bij de verdere montage dwingen we hem met enkele lijmklemmen zodat alles terug mooi komt te zitten. Boor opnieuw voor, en haal er nogmaals de houtlijm bij. Schroef vast. En je kan het al raden : pak de andere zijde op dezelfde manier aan. Je ziet, het kader ligt niet meer te wiebelen door het in zijn haaksheid te hebben geforceerd met behulp van de lijmklemmen.

 

 

 

 


De kaders zijn af. Tijd om er het inklapbaar onderstel eraan vast te maken. Eénmaal met multiplex, daarna een zijkant met constructiehout. Alles is al op voorhand op maat gezaagd, meteen aan de slag dus. De panelen verbinden we met staarthengen; dit type scharnieren gebruik je gewoonlijk voor grote deuren of hekwerken. Ze zijn robuust en kunnen veel gewicht aan. Positioneer op gelijke afstand, zodat de scharnieren mooi recht hangen. Haaks overzetten, lukt slim als je de afstand overzet op je winkelhaak, en dan de winkelhaak doorschuift. Kopieer de markeringen ook op het scharnier, mocht die verschuiven, vind je altijd de startpositie terug door de strepen met elkaar te doen overeen te komen.

 


Nog even priemen om ook hier de schroeven makkelijker in het hout te doen grijpen. Gebruik schroeven waarbij de schroefkoppen mooi kunnen verzinken in de voorgeboorde gaten van het scharnier. Het lijkt wel bandwerk, maar het werk schiet wel goed op; nog vlug het tweede scharnier bevestigen maar let er ook hier op dat het scharnier mooi recht uitkomt. Als ook hier de laatste schroef is bevestigd, doe je nog een check-up of de platen goed uitgelijnd zijn bij het dichtklappen. Dat is hier niet het geval: je lost dat simpel op door de zijde waar het scharnier moet verschuiven, los te draaien en in een betere positie vast te schroeven.

 


Nu nog de andere inklapbare zijde maken, ditmaal met het geschaafd timmerhout. Ook hier is het zaak om de scharnieren zo recht mogelijk te bevestigen. Meet dus goed af. De bevestiging is krak hetzelfde als daarnet: priemen, en schroeven. Veel houdt dat niet in.

 


Voor de rest is het bevestigen van de scharnieren opnieuw kinderspel. Zet ze vast op de scharnierende planken, en vergeet ook niet toe te passen bij de multiplex platen. Even afmeten, een aanzet voor de schroeven priemen, en vlug alles vastzetten.

 


Haal er een kader bij. De werkstukken mogen aan elkaar gezet worden zodat het onderstel vorm krijgt. Omdat de plank niet mag wringen maar vrij moet kunnen scharnieren, monteer je hem met enige spatie, bijvoorbeeld door er je plooimeter tussen te stoppen. Bevestig het scharnier daarna aan het kaderstuk, en vervolledig aan de andere kant om het geheel te vormen. Eventueel klem je het scharnierende gedeelte hier nog even vast, zodat het niet inklapt en hindert bij de verdere montage.

 


Vergeet niet correct te blijven positioneren. Laat het midden van de panelen netjes aansluiten aan het midden van het kaderstuk. En werk ook aan de overzijde alles af in de correcte positie.

 

 

 

 


Het onderstel is nu bijna af, er moeten alleen nog wielen gemonteerd worden, want de klustafel moet verrijdbaar zijn. Zijn de voorgeboorde gaten ietsje groter dan je schroeven? Plaats de schroeven dan telkens een beetje schuin naar binnen, zo trekt het geheel zich vast. En maak dat de schroefkoppen niet uitzitten, zodat het wiel vlot kan draaien.

 

 

 

 


Voor het werkblad gebruik je eveneens een multiplex paneel. Die is opgebouwd uit kruislings verlijmde houtfineerlagen, wat het ultrasterk maakt. Zorg dat de zijkanten evenveel uitzitten aan beide kanten van het onderstel. Verschuif het paneel indien nodig. Teken aan de onderkant af waar het onderstel uitkomt.

 


Pak van het geschaafde hout een plank, en breng ze op maat van de eerdere afgetekende lijnen. Kort af. Maak een aantal boorgaten.

 


Breng houtlijm aan, en positioneer de plank tegen de markering. Dan nog enkel vastschroeven. Als beide planken bevestigd zijn, komt afwerking van het tafelblad eraan. Schuur de gezaagde kopse kanten nog eens fijn op onder een lichte hoek, zodat de scherpe randen gebroken zijn.

 


Het tafelblad past precies in het kader, maar moet straks in en uit het onderstel gehaald worden met behulp van deuvels, daarom komen er nog vier boorgaten aan elke hoek. Boor uit. Hoe diep ? Dit kan je op het zicht doen; de deuvel moet er gewoon in kunnen rusten. Je kan dus gerust telkens ongeveer de lengte van de deuvel nemen als richtlijn. Om de positie te vinden van het overstaande boorgat neem je er deuvelhulpstukken bij; door het tafelblad erop te drukken, laten de pinnetjes een afdruk na. Zo weet je precies waar je de andere boorgaten moet maken.

 


De diepte om uit te boren in het tafelblad moet wél heel precies zijn: gebruik tape op je houtboor als richtlijn. Boor daarna de vier gaten uit.

 


Om het uithalen van het tafelblad te vergemakkelijken, ga je er nog eens mee door in de boorgaten. Het gat zal wat vergroten waardoor de deuvel meer ruimte krijgt.

 


De deuvels zitten wel vast aan het tafelblad: gebruik houtlijm in het boorgat, en fixeer er de deuvels in. Het tafelblad valt nu precies in het onderstel. Breek ook hier nog eens de scherpe randen, zo kan je er later je handen niet aan kwetsen.

 


In principe is de mobiele werktafel af, maar om te verhinderen dat het onderstel onbedoeld openklapt bij het verhuizen, komt er nog een slotje aan weerszijden.

 


En daarmee zit al het werk erop. De tafel kan uitklappen,en het werkblad hoef je er maar simpel op te klikken met de deuvels. Dankzij het inklapbaar onderstel maak je de tafel erg compact en kan je ze makkelijk opbergen. Deze Tooldokter zit erop, alvast bedankt voor het kijken!

 

 

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Lubritechnics 

Lubritechnics maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.