naar top
Menu
Logo Print
02/02/2018 - MARJOLEIN DE WIT

Innovatieve sorteermachine vraagt juiste en voedselveilige smeerolie

Analyse leidde tot toepassing van PAG-vrij product

In het kleine Nootdorp staat het bedrijf Aweta dat op het gebied van verpakkings- en sorteermachines wereldwijd hoog staat aangeschreven. Bij één van de innovaties een appelsorteermachine liep het bedrijf aan tegen productdragers die te snel kapot gingen. Den Hartog uit Groot Ammers stelde vast dat een ongeschikte smeerolie de achterliggende oorzaak was en adviseerde een alternatief.

Afhankelijk van de configuratie sorteren de machines van Aweta groente of fruit op diverse aspecten en maken daarbij gebruik van de nieuwste technieken om de nauwkeurigheid en snelheid steeds weer een stukje te verbeteren.

Appelsorteermachine

Eén van de jongste innovaties betreft een appelsorteermachine waarvan de basis bestaat uit een ketting met productdragers. Bij deze machine liep Aweta tegen het probleem op dat de productdragers kapot gingen c.q. werden aangetast. Na analyse bleken zowel menselijke factoren als de toegepaste schoonmaakmiddelen en de smeerolie waarmee de ketting wordt gesmeerd debet te zijn aan de problematiek. Ad Liefhebber, werkzaam bij Den Hartog: “Uiteindelijk bleek dat de toegepaste olie een zogenaamde PAG olie was. PAG staat voor polyalkyleen glycol; een bestanddeel waar kunststoffen niet tegen kunnen."

Den Hartog heeft de toepassing goed bestudeerd en de eisen op een rij gezet. Een smeermiddel voor de ketting dat gecombineerd kon worden met de productdragers. Daarnaast moest het smeermiddel voldoen aan eisen ten aanzien van voedselveiligheid én de juiste viscositeit en kleefkracht hebben. De kleefkracht is van belang om de olie bij elkaar te houden (geen spetters), de voedselveiligheid om de veiligheid van de producten te garanderen wanneer het product toch in aanraking komt met de olie. Tot slot moest de olie weerstand bieden tegen de gebruikelijke reinigingsmethoden.

Mobil SHC Cibus

Uiteindelijk is de keuze gevallen op een olie uit de voedselveilige olie Mobil SHC Cibus serie, die vooraf eerst uitgebreid is getest in situaties met diverse temperaturen, luchtvochtigheden en uv-straling. De NSF H1 goedgekeurde olie wordt inmiddels naar tevredenheid toegepast in een automatisch smeersysteem.
www.monstername.nl