naar top
Menu
Logo Print
07/10/2019 - MARJOLEIN DE WIT

AUTOMATISCH SMEREN VERSUS HANDSMEREN

smeren

Wat zijn de aandachtspunten en valkuilen?

Om de onderhoudskosten met betrekking tot smeertechnisch onderhoud te verlagen, is het mogelijk om automatische smeersystemen toe te passen. Deze systemen vormen tevens een oplossing voor het smeren van moeilijk bereikbare smeerpunten en leveren bovendien nog andere voordelen op. Om hiervan maximaal te kunnen profiteren is wél kennis van zaken vereist met betrekking tot de selectie, installatie en het onderhoud.

 

HANDMATIG SMEREN

Dat goed smeertechnisch onderhoud cruciaal is voor de beschikbaarheid en optimale werking van een machine mag als bekend worden verondersteld. Toch blijkt uit de praktijk dat foutief smeren nog steeds een bron van storingen en falen is. Hiervoor zijn vele factoren aan te wijzen en één daarvan liggen in de fouten die gemaakt worden bij handmatig smeren. Bijvoorbeeld ten aanzien van de frequentie van smeren en de hoeveelheid smeermiddel die wordt toegediend.

AUTOMATISCH SMEREN

Een oplossing zou kunnen zijn om een automatisch centraal smeersysteem in te zetten. Hierbij wordt het smeermiddel (vet of olie) via een pomp automatisch, met een vooraf ingestelde frequentie en op de juiste manier aan het specifieke component of de machine toegevoegd. Centrale smeersystemen worden in toenemende mate toegepast op zowel mobiele als stationaire industriële apparatuur maar ook op proces- en productiemachines evenals werktuigbouwkundige machines.

KENNIS & TRAINING

Inspecties en onderhoud noodzakelijk

Om maximaal van de voordelen te profiteren is het wel van belang om de betreffende onderhouds- en productiemedewerkers de juiste kennis te geven, te trainen en te informeren. Zo verwachten medewerkers nog wel eens dat een automatisch smeersysteem zichzelf ook automatisch onderhoudt en dat het alle smeerproblemen oplost. Niets is minder waar. Ook of misschien júist bij automatische smeersystemen is het van belang om regelmatig inspecties uit te voeren en het systeem te onderhouden.

Ook voorbehandeling en opslag essentieel

Voor automatische vetsmeersystemen is de voorbehandeling en de opslag van het vet van groot belang. Het toegeleverde vet (of de olie) dient zeer schoon en afgesloten te worden toegevoerd aan de verschillende smeerpompen. Vaste deeltjes en andere vormen van vervuiling kunnen de verdelers verstoppen en zijn vaak de oorzaak van ongeplande stilstand van het centrale smeersysteem. Bovendien leidt vervuild smeermiddel ook sneller tot problemen op de plaats waar het wordt toegediend bijvoorbeeld een lager waarmee de voordelen van het systeem al snel teniet worden gedaan.