naar top
Menu
Logo Print

Stoomlekken in condenspotten leiden tot 33% hogere bedrijfskosten

Ultrasoon-inspectie helpt jaarlijks flink besparen op energiefactuur
magazine

Een persluchtlek van 1 mm in een persluchtsysteem kan een bedrijf jaarlijks meer dan € 1.000 kosten, en stoomlekken in condenspotten kunnen de bedrijfskosten met maar liefst 33% verhogen – zelfs de kleinste lekkage kan jaarlijks tot € 7.000 kosten! Ultrasoon-inspectie is het ideale instrument om die stroom van wegvloeiend geld een halt toeroepen.

Hoe werkt ultrasoon-inspectie?
Ultrasoonmeters detecteren onhoorbaar (ultra)geluid, wat in feite luchtverplaatsingen zijn. In het geval van persluchtlekkages detecteren de meters de turbulentie ter hoogte van het lek. Aangezien geluid een directioneel karakter heeft, zijn persluchtlekken vlot te lokaliseren. Hoe dichter het toestel bij de bron komt, hoe beter het dit (ultra)geluid detecteert. De hogefrequentie-instelling helpt de bron detecteren in lawaaierige omgevingen.
Bij inspectie van een condenspot moet de ultrasoonmeter contact maken met de condenspot. De aanbevolen meetfrequentie is 25 kHz. Onafhankelijk van het condenspottype verloopt de inspectie altijd aan de ‘afvoerzijde’ van de condenspot, waar de meeste turbulentie is wanneer de condenspot zijn cycli maakt om het condensaat af te voeren. Eens de meter contact maakt met de condenspot, past de gebruiker de gevoeligheid aan totdat het geluid van de condenspot duidelijk hoorbaar is.

Audits op basis van ultrasoon-inspectie
Audits vereisen degelijke rapportage en documentatie
UE Systems past ultrasoon-inspectie toe in persluchtaudits en condenspotaudits. In beide gevallen is het succes grotendeels afhankelijk van een goede rapportage en documentatie. Rapporten zijn eenvoudig aan te maken met software zoals Ultratrend DMS, of via mobiele apps zoals ‘Leak Survey’ (persluchtlekkages) of ‘Steam Trap’ (condenspotlekkages), waarbij de gebruiker een indicatie krijgt van de potentiële verliezen en kosten van lekkages.
De Ultraprobe 10.000 en 15.000 van UE Systems laten toe om de nodige info voor rapportage onboard in te voeren tijdens de inspectie.


UE SYSTEMS EUROPE B.V.

UE SYSTEMS EUROPE B.V.

+31546725125
-