naar top
Menu
Logo Print

STUDIESESSIE TOONT HOE JUIST GEBRUIK VAN SMEERMIDDELEN KOSTEN BESPAART

'Moving forward - High-tech lubrication'

Niet elk bedrijf heeft het volume om een medewerker zich fulltime op het smeren te laten richten. Vaak is het een van de taken van de vaak al overbevraagde onderhoudsverantwoordelijke. Geen evidentie dan om een geheel productieproces perfect gesmeerd te laten lopen. Zeker omdat smeermiddelen om specialistische kennis vragen. Daarom zette BEMAS een studiesessie rond smeren op het getouw op twee locaties. Onder de noemer 'Moving Forward - High-tech Lubrication' werd er dieper ingegaan op de juiste smeermiddelen en -technieken voor een hogere betrouwbaarheid.

BELANG VAN GOED SMEREN

BemasElke onderhoudsmanager, in welke sector ook actief, heeft dezelfde topprioriteit: erover waken dat zijn machines en installaties zo betrouwbaar mogelijk presteren en zo weinig mogelijk stilstaan. Uit studies blijkt dat problemen met de smering vaak aan de grondslag liggen van storingen. Te veel of te weinig smeermiddel, niet het juiste smeermiddel voor de applicatie, een te slappe aandacht wat de staat van het smeermiddel betreft … Stuk voor stuk mogelijke oorzaken van een ongeplande machinestilstand. Dat zondigen tegen de basisprincipes van het correct smeren en het omgaanmet smeermiddelen doet andere inspanningen om de betrouwbaarheid te verbeteren, helaas teniet. Vandaar het belang van een degelijke kennis ter zake. Bovendien kosten smeermiddelen veel geld. Een correct gebruik is dan ook de manier om met budgettaire en personeelsbeperkingen een afdoende resultaat te bereiken. Het is niet enkel van belang om het juiste smeermiddel voor de juiste toepassing te selecteren. Maar ook de manier waarop ze worden opgeslagen, vervoerd en gebruikt, speelt een grote rol. Al deze zaken kwamen aan bod tijdens de studiesessie van BEMAS 'Moving Forward - High-tech Lubrication'.

PROGRAMMA OPGEBOUWD ROND DRIE PIJLERS

Om de kennis van de aanwezigen rond alle facetten van het smeren bij te spijkeren, was het programma opgebouwd rond drie pijlers. In de eerste sessie ging René Struyf, technical support Industrial Lubricants bij Total, dieper in op de huidige stand van zaken betreffende het gebruik van vetten in de industrie. Daarna was het de beurt aan Henk Raveel, key accountmanager Industrial Lubrication SKF Benelux, om wat meer uitleg te geven over automatische smeersystemen. De sessie werd afgesloten door Pedro Viña, reliability & lubrication expert I-Care. Hij gaf tekst en uitleg over hoe een effectieve transformatie te realiseren naar een smeertechnische onderhoudscultuur.

Struyf

Gebruik van vetten in de industrie

Uit het cijfermateriaal dat Struyf verzameld had, bleek dat lagers, toch veelvoorkomende componenten in machines, vooral falen door problemen met het smeermiddel. Onvoldoende smering (15%), niet-aangepast smeermiddel (20%) en veroudering van het smeermiddel (20%) zijn daar de voornaamste oorzaken van. Struyf friste daarom de kennis van de aanwezigen op over hoe smeermiddelen zijn opgebouwd en welke eigenschappen vooral afweging verdienen om tot het juiste smeermiddel voor een applicatie te komen. Er moet rekening gehouden worden met de temperatuur, de belasting, de snelheid en de omgeving van de toepassing. In de volgende editie gaan we hier dieper op in.

Raveel

Automatische smeersystemen

Smeermiddelen hebben eigenlijk een brede waaier aan taken om uit te voeren: frictie tegengaan, vuilpartikels verwijderen, warmte verdelen, beschermen tegen corrosie ... Raveel hamerde erop dat de keuze voor het juiste smeermiddel slechts de helft van het werk is. Men moet er tevens over waken dat het smeermiddel deze taken naar behoren kan blijven vervullen. Wat dat betreft, hebben automatische smeersystemen enkele streepjes voor op een manuele smering. Vooral in volautomatische productielijnen waarbij het uitvallen van slechts één lager het geheel tot stilstand kan brengen, of bij moeilijk te bereiken componenten. Raveel gaf tekst en uitleg over de verschillende systemen die voorhanden zijn, en hoe ze kunnen bijdragen tot een lagere kost en een hogere productietijd. Meer uitleg in de volgende editie.

Vina

Naar een smeertechnische onderhoudscultuur

Viña mocht de studiesessie afsluiten met tips & tricks voor de aanwezigen om te evolueren naar een efficiënte strategie om smeermiddelen de aandacht te geven die ze verdienen. Want de verantwoordelijke voor smeermiddelen moet heel wat in de gaten houden: het juiste type, de juiste tijd, de juiste hoeveelheid, de juiste plaats, de juiste manier en de juiste conditie. Hij gaf daarbij inzicht in welke technieken en hulpmiddelen er vandaag al op de markt zijn om smeermiddelen tot in de puntjes te beheren. Voor bedrijven die daar nog maar weinig aandacht aan besteed hebben, is het van belang om zo snel mogelijk een aanpak uit te werken en die vervolgens stap voor stap te implementeren.

BEMAS

BEMAS

AUGUSTE REYERSLAAN 80
1030 SCHAARBEEK
+3227068541
+3224030829